clld / Leader

Tradičný nočný pochod na Hnilickú Kýčerku

23. marec 2018
Tradičný nočný pochod na Hnilickú Kýčerku

Tohtoročný výstup na Hnilickú Kýčeru na " zelený štvrtok" bol za celkom príjemného počasia. Bolo síce zamračené, ale nepršalo a nefúkalo.

Stretli sme sa o 19.hodine pri mládežníckom centre , moju pozornosť upútalo množstvo ľudí. A aj množstvo nových tvárí. Zopár mladých ani nevydržalo do  spoločného odchodu. Hlavný organizátor Pavol Kasman zavelil " vyrážame". Žiadne kvaltovanie ,normánly pochodm veď to nebol pretek. Tak sme to brali my postarší, ale mlaď mala svoje tempo, ktorému ja už nestíham. Až po tretie chaty ,kde sme si spoločne urobili prestávku, viedla cesta po asfaltke. Po prestávke zapínam čelovku, do rúk beriem paličky a vyrážam. Cesta je už kamenistá a trochu blatistá, miestami aj zľadovatelá. Treba si dávať pozor na pripadne pošmyknutie. Od miesta, ktoré sa vola Mraznica, začína stúpanie. Najprv mierne, potom prudšie až príde to najprudšie. Dva krát musím na chvíľu zastaviť. Jednoducho nevládzem, ale musím pokračovať. Netvrdím, že to bol pre mňa boj, ale je to trochu náročnejšie . Tento nočný pochod ma ale zas  jednu výhodu - je tma, nevidíš, aké je to prudké a koľko ešte do sedla. O 21:30 som v sedle pod  Hnilickou Kýčerou. Tí, čo prišli skôr, už majú založený oheň a opekajú , cítiť vôňu pečenej klobásy a slaninky. Niekoľko ľudí sa vyberie aj na samotnú Kýčeru . Ja už ďalej nejdem , veď tu do sedla Kýčery, to bol náš ciel. Bolo prijemné tu postáť a porozprávať s účastníkmi výstupu. Občas niekto ponúkol vlastnými potravinami, či malým kalíškom pálenky .Niekoľko nadšencov turistiky navrhlo že by bolo dobre vybudovať tu v sedle niekoľko lavičiek ktoré by sa využili nielen pri tejto akcii a slúžili by iným turistickým akciám, ktoré sa tu usporiadajú. Je dohodnuté, skúsime pozháňať peniaze a už sa teším na novu peknú akciu. Ešte chvíľu postojím a idem naspäť. Cestou dolu tiež treba dávať pozor je šmykľavo , paličky ponúkajú oporu a istotu. Bolo príjemné pozorovať ako kužele čeloviek osvetľovali tmavý les.  

Mobilná aplikácia mi ukázala, že trasa mala dĺžku 17,2 km. Čistého šliapania bolo 4hodiny. Vyrážali sme z nadmorskej výšky 544 a v sedle Kýčery bolo 1075m.n. 
Teším sa na ďalší ročník a vrelo odporúčam, príďte na výnimočný zážitok. 

 

Vincent Kasman